Щастинська територіальна громада

Луганська область, Щастинський район

15.10.2024 14:49

Нагадуємо про важливість імунізації проти дифтерії та правця !

2f1990b3-fad6-4d95-898b-ba5e793792bb.jpg

Додатковий раунд з імунізації проти дифтерії та правця триватиме в країні до кінця року. 
Зокрема, дітям, які пропустили планові щеплення за Національним календарем профілактичних щеплень,  та дорослим, які не отримали ревакцинацію, медики нагадують про важливість щеплень та запрошують на вакцинацію. У віддалених громадах та містах працюють вакцинальні бригади, які проводять здебільшого ревакцинацію дорослого населення.  

🔹Найбільше щеплень за останній місяць проведено у Рівненській, Тернопільській та Волинській областях. 
🔹Найменше — у Львівській, Чернівецькій та Закарпатській областях. 

✅Ще у серпні 2024 за ініціативи Міністерство охорони здоров’я Центр громадського здоров’я та обласні центри контролю і профілактики захворювань (ЦКПХ), за підтримки ВООЗ та ЮНІСЕФ, почали додаткові заходи з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця. ✅Вакцинація — безоплатна, зробити її можна у пунктах щеплень у лікарнях країни, попередньо записавшись у сімейного лікаря. 
✅З 26 років планова ревакцинація для дорослих є обов’язковою кожні 10 років. 

Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець?

👉Кашлюк — це гостра бактеріальна інфекційна хвороба дихальних шляхів. Характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом під час кашлю або чханні інфікованої людини. Хворіють здебільшого діти та підлітки, проте захворіти можуть і дорослі. Найнебезпечнішим кашлюк є для у новонароджених і немовлят: він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное) і загалом має високий ризик ускладнень та смерті. 

👉Дифтерія — гостра інфекційна хвороба, яка вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення. Бактерія потрапляє в організм людини в дихальні шляхи, де починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему та нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих помирають.

👉Правець — гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією, яка виділяє потужний токсин, вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Захворіти на правець можна, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, який забруднений ґрунтом. Смертність від правця досягає 25-80 %.