Щастинська територіальна громада

Луганська область, Щастинський район

Уповноважений представив Щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році перед профільним Комітетом

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець сьогодні представив перед Комітетом з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнародних відносин Щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році.

Це вже друга Щорічна доповідь, яку Уповноважений презентує на посаді. І перша, яка охоплює повний рік. Підґрунтям для її створення стали 95 796 звернень (42 485 – у 2022 році).

У доповіді – статистика звернень із кожного регіону України, з яких надходили до Офісу Омбудсмана України. У ТОПі – м. Київ, Дніпропетровська, Харківська, Київська та Одеська області. Ключовими категоріями заявників у 2023 році були члени родин військовослужбовців, ВПО, представники родини в інтересах третьої особи, військовослужбовці та особи з інвалідністю.

«За рік вдалося поновити права для 54 149 осіб, опрацювати 2 731 проєкт нормативно-правових актів, здійснити 3 148 моніторингових візитів!», – повідомив Дмитро Лубінець.

Також у Щорічній доповіді окреслена робота Офісу Омбудсмана України щодо реалізації пункту 4 Української Формули миру, що передбачає повернення депортованих та примусово переміщених дітей, безумовне звільнення незаконно утримуваних цивільних осіб та звільнення військовополонених.