Щастинська територіальна громада

Луганська область, Щастинський район

10.07.2024 12:29

Основні види насильства та методи запобігання проявам насильства

6690f73491286__Без-названия.jpeg

З прийняттям у нашій державі Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» стало очевидно, що Україна визнає і привертає неабияку увагу до гостроти та глибини цієї проблеми.

Що ж таке домашнє насильство? Та які його форми і наслідки?

Форми домашнього насильства:
 

Психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи;
Наслідки:

  • Страхи, постійне почуття небезпеки, нерішучість, відчуття безпорадності.
  • Труднощі з концентрацією.
  • Депресія.
  • Наявність скарг психосоматичного характеру.
  • Втрата соціальних контактів з родичами, друзями та ін..

  Сексуальне насильство - форма домашнього насильства, що включає будь-які         діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

 Наслідки:
 

  • Порушення сексуальності, зокрема зниження або втрата сексуального потягу.
  • Травми та пошкодження статевих органів.
  • Інфекції, що передаються статевим шляхом.
  • Наявність викидів, мертвонароджених дітей та небажаних вагітностей.

 
 

Економічне насильство - форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

Наслідки:
 

  • Неможливість розпоряджатися своїм сімейним бюджетом та власними коштами.
  • Недоїдання.
  • Відмова від  праці або навчання під тиском.
  • Наявність житлових проблем.
  • Злиденність.

 
Фізичне насильство - форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

 Наслідки:
 

  • Погіршення фізичного й пихічного здоров`я, емоційні та неврологічні розлади.
  • Головний біль, синці, забиті місця, відсутність зубів.
  • Втрата ваги, зневоднення.
  • Викиди плоду.
  • Мертвонароджені діти, передчасні пологи.
  • Сліди від укусів.

 

  Головною проблемою насильства в сім’ях є те, що воно найчастіше не виходить за межі зачинених дверей, а відтак «насильник» залишається непокараним і продовжує знущатись над рідними. Найчастіше, сім’я, в якій живе насильник, піддається психологічному тиску, а такий вид домашнього насильства виміряти і довести практично неможливо. Людина, яка піддається насильству, постійно перебуває у пригніченому стані та боротись із «тираном» практично не має сили. Різні форми приниження та знущання у родині відображаються на дітях, які й самі безпосередньо страждають або й переймають приклад насильницьких дій. Серед причин того, що постраждалі не звертаються до правоохоронних органів, це - страх помсти з боку «тирана», відчуття власної вини, страх зганьбити сім’ю, почуття сорому та приниженості, низька самооцінка, бажання створити образ ідеальної сім’ї та щасливого подружжя перед іншими, самопожертва заради дітей, а також фінансова залежність.
 
 
 Загальні поради
Насамперед, намагайтеся робити зауваження одне одному лише наодинці, тактовно і делікатно. Не провокуйте конфліктні ситуації, контролюйте свій гнів. Умійте робити крок до примирення. Частіше ставте себе на місце своїх домочадців. Не треба миритися з принизливим і жорстоким поводженням чи боятися говорити про це. Не слід вдавати що нічого не відбувається, і надіятися що все минеться, а варто докласти максимум зусиль щоб вирватися із замкненого кола.

 

З питань попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації  цілодобово, безкоштовно та КОНФІДЕНЦІЙНО:116 123 або 0800 500 335