Щастинська територіальна громада

Луганська область, Щастинський район

10.05.2024 12:28

Результати двадцять третього щомісячного опитування промислових підприємств «Український бізнес під час війни»

663de9c4163a1__photo_2024-05-10_12-31-53.jpg

Щомісячне опитування промислових підприємств «Український бізнес під час війни» започатковано в межах зміни дії проєкту «За чесну та прозору митницю», який фінансувався Європейським Союзом та співфінансувався МФ «Відродження» та благодійним фондом ATLAS Network (CША) та відбувалось під егідою цього проєкту з травня 2022 року по грудень 2023 року. З січня 2024 року дослідження відбувається в межах проєкту «Екстрена підтримка громадянського суспільства та ЗМІ у відповідь на війну в Україні», який реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Під час двадцять третьої хвилі опитування отримано відповіді від 523 респондентів. Серед опитаних переважно промислові підприємства (92%), розташовані у 21 із 27 регіонів України, зокрема у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та в місті Києві.

Невизначеність станом на березень 2024 року перебуває на найнижчій точці за два роки з покращеними найближчими очікуваннями виробництва, але коротко- та середньострокова невизначеність зросла.

Індекс відновлення ділової активності та агрегований показник перспектив промисловості зростають, водночас відсоток промислових підприємств, що працюють на повну потужність, залишається без суттєвих змін.

Шестимісячні очікування щодо фінансово-економічної активності промислових підприємств та загальноекономічного середовища покращились, а виробничі показники два місяці поспіль покращуються.

Результати роботи промислових підприємств з експорту та очікування в тримісячній перспективі покращились.

Разом із цим, зростають труднощі з пошуком працівників потрібної кваліфікації, брак кваліфікованих працівників посідає 2 місце в рейтингу перешкод із найвищим значенням від травня 2022 року.

Після обстрілів енергетичної інфраструктури значення перешкоди «перебої з електрикою» суттєво зросло, а «небезпечно працювати» залишається без суттєвих змін.

Оцінки економічної політики уряду залишаються переважно нейтральними.

Ознайомитися детальніше з повними результатами дослідження можна у документі нижче https://business.diia.gov.ua/uploads/7/39883-zvit_no23_ukrains_kij_biznes_pid_cas_vijni_berezen_2024_compressed.pdf

Докладніше на Дія.Бізнес https://business.diia.gov.ua/cases/novini/rezultati-dvadcat-tretogo-somisacnogo-opituvanna-promislovih-pidpriemstv-ukrainskij-biznes-pid-cas-vijni