Щастинська територіальна громада

Луганська область, Щастинський район

25.04.2024 12:49

РОБОТА В МЕРЕЖІ РОБОЧИХ ГРУП ЗАДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ГРОМАД

6636051374eec__photo_2_2024-04-25_13-28-15.jpg

Щастинська міська громада у форматі робочих груп продовжує партнерство з Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні з 2012 року. З того часу на території громади було реалізовано 11 великих проєктів на суму понад 8 мільйонів гривен, спрямованих на створення комфортних та безпечних умов проживання: облаштування у відділені Національної поліції двох «зелених кімнат» та суспільно-просвітницького простору в форматі «кава з поліцейським»; запровадження Платформи громадського здоров'я на базі Щастинської міської лікарні шляхом відбудови сучасного дитячого педіатричного відділення; створення артпросторів у Палаці культури та школах громади, інклюзивних класів з урахуванням принципів безбар'єрності, новітніх цифрових бібліотек; розбудова на території міста Щастя мережі енергоефективного «розумного» освітлення та камер відеоспостереження тощо.

Після повномасштабного вторгнення релокована Щастинська міська громада наприкінці 2022 року відновила Робочу групу з безпеки та відновлення, та вже в листопаді відбулось засідання оновленого складу за участі фахівців UNDP в Україні, керівництва адміністрації, переміщених ГО, підприємств, установ та активістів громади.

У 2023 році відбулось шість засідань робочої групи, до участі в яких долучилося майже 80 жителів громади та близько 3000 читачів охоплено інформаційно. Проведено локальний згуртовуючий безпековий захід у Луцьку щодо запобігання та протидії домашньому насильству, реалізовано три мініінціативи, якими охоплено чотири області (Волинська, Тернопільська, Київська та Чернігівська).

«Проведення інтегруючих майстер-класів для жінок ВПО Щастинської громади» реалізовано ГО «Культурна фортеця». Завдяки техніці малювання на воді та творчим майстер-класам наші внутрішньо переміщені особи могли отримати психоемоційне розвантаження, живе спілкування, вирішення складних життєвих ситуацій, швидше та легше адаптуватися у приймаючу громаду завдяки взаємодії з місцевими мешканцями в рамках змішаних груп учасників майстер-класів. Близько 100 сімей Київської та Чернігівської області скористались можливостями взяти участь у цьому проєкті.

Ще два поточні проєкти повʼязано з продовженням проєктів взаємодії з поліцією та лікарями м. Щастя: відновлення роботи Платформи громадського здоров'я на базі КНП «Щастинська міська лікарня» та запровадження навчально-просвітницьких заходів щодо протидії домашньому насильству разом із поліцейськими Щастинської громади. Загалом проведено 50 семінарів-зустрічей з ВПО Луганщини (як офлайн, так і в форматі онлайн), на яких було присутньо майже 1 000 осіб. Також завдяки участі в мініініціативах для лікарні та поліції придбано комп'ютери, БФП, зарядні станції, проєктори та меблі.

Для нашої громади участь у Мережі робочих груп із громадської безпеки та відновлення Луганщини — це про віру в майбутнє, про сталість та єдність.

За тимчасової окупації території нашим людям важливо відчувати, що вони не залишились осторонь, а є повноцінними громадянами України, яких чують. Ми готуємось до повернення додому.

У 2024 році продовжуємо роботу: вже проведено перше в цьому році засідання Робочої групи у лютому місяці, де затверджено річний план роботи; ініціативні групи та громадські організації готують на наступне засідання, що відбудеться наприкінці квітня, проєктні ідеї за напрямками підтримки ВПО, взаємодії з молоддю, поліцією, ДСНС, створення безпекових просторів тощо.

#Мережаробочихгруп #Мережа

photo_1_2024-04-25_13-28-15.jpg photo_3_2024-04-25_13-28-15.jpg photo_4_2024-04-25_13-28-15.jpg