Щастинська територіальна громада

Луганська область, Щастинський район

22.05.2024 15:32

Безпека в літню спеку: 5 порад для онкологічних хворих

6666f2b2bb13d__gjdt7lxl2d55sgbyvca2.jpg

Зберегти прохолоду влітку може бути непростим завданням навіть здорових людей. 


❓Як же впоратися з цим, якщо ви хворі на рак? Чи є щось особливе, що потрібно робити, щоб впоратися з гарячою температурою на вулиці, якщо ви активно лікуєтесь від раку?

Ось п'ять речей, які радять лікарі

👉Не варто недооцінювати значення хорошої гідратації
Коли справа доходить до боротьби з екстремальною спекою, найбільшою проблемою для більшості онкологічних пацієнтів зазвичай є збереження гідратації. Це пов'язано з тим, що як сам рак, так і побічні ефекти його лікування можуть призвести до того, що люди перестануть їсти та пити так, як завжди. 
Отримання достатньої кількості води важливе з багатьох причин. Вона дозволяє крові ефективніше переносити поживні речовини та кисень по всьому організму. Вона також змащує суглоби, підтримує вологість слизових оболонок та допомагає регулювати не лише температуру тіла, а й частоту серцевих скорочень та кров'яний тиск. Деякі хіміотерапевтичні препарати виводяться з організму нирками, тому важливо, щоб ці органи отримували достатньо води для правильної роботи.

Наш організм використовує піт для регулювання температури шляхом випаровування. Але на той час, коли ви починаєте відчувати спрагу через втрату води з потом і сечею, ви вже досить зневоднені. І чим гірше воно буде, тим більше часу знадобиться вашому організму, щоб використовувати рідину, що споживається. Саме тому пацієнтам рекомендовано пити прохолодні напої протягом дня.

Перш за все, уникайте напоїв, що містять алкоголь чи кофеїн, оскільки вони можуть працювати проти вас. І поговоріть зі своїм лікарем, якщо вас мучить нудота, тому що, як тільки ви починаєте почуватися так, ви зазвичай не хочете пити взагалі нічого. А це може призвести до ще більшої нудоти, яка перетворюється на замкнуте коло.

👉Подумайте двічі, перш ніж купатися, якщо ви проходите курс лікування від раку або страждаєте на імунодефіцит.
Багато людей люблять поринути у воду, щоб остудитися, коли на вулиці спекотно, але проконсультуйтеся з лікарем онкологом, щоб переконатися, що плавання для вас безпечне.

Іноді променева терапія може зробити людей чутливішими до хімічних речовин, що використовуються у воді басейну, таким як хлор. Але це може бути нормально, якщо частина вашого тіла, що піддається лікуванню, не занурюватиметься у воду. Наприклад, якщо у вас рак голови та шиї, лікар може дозволити вам сидіти у басейні, вода в якому доходить лише до грудей. Але якщо басейн не обслуговується належним чином, може стати джерелом інфекції.

Саме тому не рекомендовано плавати у природних водоймах через ризик зараження. Особливо людям з ослабленим імунітетом слід уникати ставків та озер – особливо якщо у них є пошкодження шкіри, – тому що бактерії та багато інших мікроорганізмів процвітають у спокійній теплій воді. Але порадьтеся зі своїм лікарем, щоб дізнатися, що найкраще підходить у вашій конкретній ситуації.

👉Уникайте перегріву під час лікування раку
Регулювання температури тіла зазвичай не є проблемою для більшості хворих на рак. Але висока вологість ускладнює охолодження організму за рахунок потовиділення, тому намагайтеся уникати дуже жарких місць, таких як сауни, парні, заняття йогою або гарячі ванни.

Також не забувайте про навколишнє середовище під час занять спортом. З психологічної точки зору, прогулянки на свіжому повітрі – це здорово, і легкі та помірні фізичні навантаження можуть бути корисними для наших пацієнтів. Але у найспекотніші місяці року пацієнтам часто краще залишатися у приміщенні, де є кондиціонер.
Якщо вам обов'язково потрібно бути на вулиці – і ваш лікар дозволяє це, уникайте напруженої активності у сильну спеку. Замість цього займайтеся рано-вранці або пізно ввечері, коли прохолодно, і пийте багато рідини. Щоб напої з льодом довше залишалися холодними, використовуйте ізольовані пляшки або беріть з собою рушники, що охолоджують.

👉Слідкуйте за попереджувальними ознаками теплового удару та теплового виснаження
Побічні ефекти лікування раку можуть викликати зневоднення, тому лікарі роблять все можливе, щоб запобігти йому. 
Головний біль та нудота можуть бути симптомами теплового виснаження та теплового удару. Тому важливо бути уважним і не пропустити запобіжні ознаки цих захворювань.
Теплове виснаження зазвичай викликається виснаженням запасів солей та/або короткочасним впливом високих температур. Воно частіше зустрічається у людей похилого віку і людей з ожирінням, і зазвичай його можна звернути назад, перемістившись у приміщення з кондиціонером, відпочивши і випивши щось холодне.

✅До інших ознак теплового виснаження відносяться:
м'язові судоми;
бліда, липка шкіра;
зниження виділення сечі;
рясне потовиділення;
запаморочення/слабкість.

✅Ознаки теплового удару можуть включати один або кілька перерахованих вище симптомів, а також
червона, гаряча шкіра;
температура 103°F або вище;
сплутаність свідомості;
блювання;
колапс;
прискорений, сильний пульс.

Але тепловий удар – це зовсім інше. Зазвичай він виникає у людей, які тривалий час піддаються впливу високих температур, наприклад, у робітників або спортсменів, які тренуються на відкритому повітрі. І коли температура тіла стає настільки високою, це може бути небезпечним для життя. Тому необхідно негайно надати їм допомогу. Зателефонуйте 9-1-1 всім, у кого підозрюється тепловий удар, і поки ви чекаєте, попросіть людину припинити всі свої справи, лягти в тінистому місці або в приміщенні, а потім оберніть холодними вологими рушниками і дайте холодні спортивні напої.

👉Обмежте перебування на сонці
Деякі види хіміотерапії та променевої терапії можуть зробити онкологічних хворих більш чутливими до сонячного світла. Але ваш конкретний ризик залежить від типу вашого раку та лікування. Деякі люди вважають, що якщо при раку грудей проводиться променева терапія на груди, то ноги і руки теж не можна піддавати сонячному опроміненню. Але це не так. У той час як системні методи лікування, такі як хіміотерапія можуть впливати на все тіло, побічні ефекти радіації зазвичай обмежуються дуже конкретною частиною тіла.

➡️Тим не менш, усім, хто проводить час на відкритому повітрі, слід користуватися сонцезахисним кремом з рівнем захисту не менше SPF 30 і часто наносити його. Також важливо носити крислатий капелюх і сонцезахисні окуляри із захистом від UVA та UVB променів, а також одяг, що захищає від ультрафіолету, наприклад, купальні сорочки з довгими рукавами. Носіння капелюха особливо важливе для людей, які втратили волосся або проходять променеву терапію при раку голови та шиї. Насамперед, шукайте тінь або залишайтеся в приміщенні з 10 ранку до 4 вечора, коли сонячні промені найсильніші.

‼️Дотримуючись цих порад, ви зможете зберегти прохолоду та безпеку в найспекотніші місяці літа.