Щастинська територіальна громада

Луганська область, Щастинський район

03.06.2024 16:09

Особливості нарахування і виплати пільг та житлових субсидій окремим категоріям громадян

666063b71ff7a__3247.png

Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 08.05.2024 №521 «Деякі питання надання, нарахування та виплати житлових субсидій і пільг для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива з урахуванням енергетичної кризи, що склалася в м. Харкові та населених пунктах Харківській області», якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 № 215 „Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”(далі – постанова №215), до постанови від 19 квітня 2022 р. № 462 “Деякі питання надання пільг та житлових субсидій в умовах воєнного стану”(далі – постанова №462).

Прийняті зміни до чинного законодавства щодо особливостей нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану в Україні стосуються певних категорій населення, які у 2022 році проживали на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій, де структурні підрозділи з питань соціального захисту населення не мали можливості здійснювати свої повноваження, та яким пільги і житлові субсидії виплачувались згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 „Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”.

У зв’язку із припиненням з червня 2024 року виплат та нарахування пільг іжитлових субсидій, які надавалися згідно із постановою № 215 громадянам, які були:

- отримувачами житлової субсидії або пільги станом на початок повномасштабної агресії російської федерації 24 лютого 2022,

- проживали/проживають на тимчасово окупованій території чи в зоні бойових дій,

- з початку повномасштабної агресії не звертались до органів соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги,

необхідно до 1 липня 2024 року звернутись до уповноваженого територіального органу Пенсійного Фонду в установленому порядку та подати заяву та/або інші документи, необхідні для встановлення права/продовження виплати пільг та житлових субсидій, у паперовій або електронній формі.

У разі своєчасного звернення одержувача пільг/житлових субсидій нарахування та виплата державної допомоги поновлюється відповідно до законодавства, що регламентує порядок її надання.

У разі отриманням від відділення організації, що здійснює виплату ідоставку пенсій та грошової допомоги повідомлення щодо відсутності будь-якого доступного зв’язку з одержувачем пільг/житлових субсидій, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду України вживає заходи стосовно інформування таких осіб про припинення з 1 червня 2024 р. нарахування і виплати пільг і житлових субсидій згідно із постановою №2154 та надає інструкцію про порядок та термін їх поновлення відповідно до законодавства.

Постановою визначено, що сума надміру перерахованих (виплачених) коштів житлової субсидії/пільги, що надавалися відповідно до постанов №215, № 462, до їх повного повернення утримується уповноваженим органом під час виплати щомісячних сум субсидій та пільг шляхом їх зменшення не більш як на 20 відсотків у порядку їх надання відповідно законодавства.

Також, у разі виявлення за результатами проведеної Мінфіном верифікації факту відсутності права на отримання надалі житлової субсидії/ пільги одержувачем, що надавалася відповідно до постанов № 215, №462, за наявності факту надміру виплачених коштів територіальний орган Пенсійного фонду України інформує особу у встановленому порядку на час дії правового режиму воєнного стану в Україні про необхідність повернення суми надміру виплачених коштів, згідно із чинним законодавством, а також порядку оскарження прийнятого рішення про стягнення.

Постановою установлено, що донарахування житлових субсидій/пільг, не виплачених протягом лютого 2022 — червня 2024 згідно з постановами №215, №462, проводиться територіальними органами Пенсійного фонду України за зверненням одержувача житлової субсидії та пільги.

Як подати заяву на житлову субсидію через вебпортал Пенсійного фонду України http://portal.pfu.gov.ua або за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг Портал Дія, дивіться за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=NW5AHe-wwkc»